|
|
Lån  


 
Annonce:


Vandpibe
En vandpibe eller shisha (Arabisk: شيشة eller أركيلة, engelsk: Hookah) er en større form for pibe som oprindeligt stammer fra Indien, og bruges til at ryge forskellige slags tobak. Røgen bliver ført gennem en beholder med vand og gennem et højt rør og til sidst gennem en slange som føres til munden. Vandpiben har nydt stor popularitet i den arabiske verden og er meget udbredt i Mellemøsten.

Koppen/Pibehovedet kaldes også blot for 'hovedet'. Det er oftest lavet i enten ler eller metal. Det er her, man kommer frugttobakken i.

Kulrist dækker for så vidt også over sølvpapir. Man kan bruge en af delene, til at komme over hovedet, sådanne at kullene ikke kommer i direkte kontakt med tobakken. Kulristen har som regelt huller 'indbygget', hvorimod man skal prikke huller, hvis man bruger sølvpapir - dog kan man så selv bestemme hvor mange og hvor små huller, man ønsker.

Askebakken bruges til, at lægge de afbrændte stykker kul ned på. Askebakken sidder som regel placeret under hovedet (koppen), men visse piber har dem også placeret længere nede på piberøret.

Pibe - eller piberøret, er den del i midten af piben, der forbinder hoved og glas. Røgen går igennem piben og ned under vandet i glasset.

Man suger i slangen, og skaber dermed et undertryk i luftkammeret. På denne måde trækker man røgen fra hovedet, ned igennem glasset, og ud til mundstykket.

Kolbe/glas. Her fyldes der vand i, dog ikke fuldt ud, der skal nemlig også være plads til luft, så man kan danne undertrykket. Piberørets ende skal stikke ca. 23 cm. ned under vandet.

Ventilen gør det muligt at tømme glasset for røg. Synes man at der er for meget røg, eller smagen er for skarp, kan man puste i slangen, og røgen flyder ud igennem ventilen.

Pakningerne sørger for at vandpiben er lufttæt, således der ikke kommer falsk røg ind. Der er normalt 3 pakninger på en vandpibe: 1) Mellem hoved og pibe 2) Mellem slange og pibe 3) Mellem glas og pibe.

Hæld koldt vand ned i glasset (IKKE varmt, dette kan medføre at dit glas flækker), sådanne at vandet dækker over ca. 23 cm. af den del af piberøret, som stikker ned i glasset. For meget vand = tungt at suge. For lidt vand = dårlig afkøling og filtrering af røgen.

Pak din vandpibetobak ud af æsken, og åben for indpakningen, således du har adgang til tobakken. Tag en smule tobak, og smulder det fint ned i dit hoved (af enten ler eller metal). Smulder tobak i hovedet, indtil der kun er et lille stykke op til kanten af hovedet.

Fold sølvpapir omkring dit hoved og prik herefter huller i sølvpapiret, i en passende størrelse. Mange vandpiberygere bruger en synål, eller tegnestift til at prikke huller. Et andet godt trick er at forme et spidst stykke sølvpapir og prikke med det. Af gode grunde har man altid sølvpapir ved hånden. Antallet af huller varierer fra ryger til ryger, men min. 30-40 huller, skulle kunne gøre arbejdet. Sæt herefter hovedet tilbage på piben.
Bruger du kulrist, er det blot at ligge denne direkte på dit hoved (hvor du selvfølgelig har smuldret tobakken i inden).
Tag et stykke kul, og hold det fast med kultangen. Hold gerne kullet ind over askebakken, imens du tænder for kullet med din lighter eller tændstikker. Kullet "sprutter", og det kan gøre lidt ondt på fingrene. Kullet er klart, når det er færdigt med at sprutte og er rødglødende. Placer kullet ovenpå hovedet, gerne lidt ude i siden.
Sæt din slange i piben, og sug fra mundstykket. I løbet af få minutter skulle der gerne være kølig og blød røg.

Kul. Det velkendte 'letantændelige kul' er ikke det eneste kul, man kan bruge. Der findes også det der kaldes 'naturkul'. Naturkul indeholder ingen tilsætningsstoffer. Det tager lidt længere tid at tænde (antændes nemt på en kogeplade), men til gengæld holder det også længere. Fordelen ved brug af naturkul, skal helt klart ses i lyset af, at man opnår en renere smag og rygning, hvis man ryger med naturkul (naturkul må endelig ikke forveksles med grillkul! Brug aldrig grillkul på din vandpibe, disse indeholder giftstoffer, der slet ikke er sunde!). Der findes også forskellige størrelse af det letantændelige kul. De mest normale er 33 mm og 40 mm. 33 mm anbefales til mindre piber, og 40 mm til de større.

Vandpibetobak kan købes i Danmark og i udlandet. Mærkerne findes hver især i mange forskellige smagsvarianter. Som fx: Æble, dobbelt æble, tripel æble, kirsebær, jordbær, blåbær, honning, honning-melon, vandmelon, earl grey, banna split, kiwi, multi-frugt osv.
Et 'sundt' alternativ til almindeligt vandpibetobak, er 'herbal tobak'. Der findes 'herbal tobak' der ikke indeholder tobak (og nikotin eller tjære), til gengæld er smagen heller ikke nær så kraftig, som ved almindeligt tobak.

Kategorier på sider:

Lov om rgfrie miljrer Bong Pibe diverse Tobak Gode rd om vedligeholdelse af piber Gode rd om rygestop Er passiv rygning sundhedsskadelig1111 Fredspibe Vandpibe Lav din egen pibe Tobaksrygning Rygestop


 Du er her: Pibe - Netannoncer Pibe -